header

Heeft u een vraag?

"Onze experts helpen u graag verder
 • Rik Geurts

  “De kinderen zien me altijd in beweging. Ik doe niet anders”

  Lees meer

  “De kinderen zien me altijd in beweging. Ik doe niet anders”

  Rik Geurts is buurtsportcoach in Boxmeer-Noord en verzorgt de gymlessen voor vier verschillende basisscholen in de buurt. Vandaag is het maandag en geeft hij les aan kinderen van drie van deze vier scholen. Plus nog een speel- en beweegles in een peuterspeelzaal. Een volle agenda en dus hup, trainingspak dichtritsen, bidonnetje mee, en op de fiets! Het is mooi weer, dus zeker geen straf . Bovendien geeft hij daarmee ook meteen het goede voorbeeld aan alle scholieren en leraren. Rik ademt simpelweg sport en bewegen, het hoort bij hem. “Eigenlijk zien de kinderen me altijd in beweging, ik doe niet anders”.

  Zijn werkdag is een aaneenschakeling van bruisende beweeglessen. De gymzaal van basisschool De Schelven is het ‘domein’ van Rik. Hij ontvangt er niet alleen groepen van deze school, ook de kinderen van drie andere basisscholen in de buurt komen naar deze gymzaal. Ze komen vaak met hun juf of meester lopend naar de zaal toe. Het lijkt wel of Rik een ‘beweegspreekuur’ houdt!  “Tja, het is voor mezelf natuurlijk best wel praktisch en handig. Ik kan gebruik maken van dezelfde opbouw, dezelfde basisopstelling in de zaal. Maar eigenlijk zou ik het liefst willen dat iedere school zijn eigen gymzaal zou hebben. In de praktijk komt het er op neer dat de tijd die de groep nodig heeft om naar mij toe te komen, toch afgaat van het uurtje gymnastiek dat ze hebben. Zonde. Met een eigen gymzaal bij school kunnen de kinderen langer gymmen. En ze hebben dan ook vaker de mogelijkheid om in de gymzaal lekker te bewegen.”

  Lees meer. 

 • Karsten Klein

  Karsten Klein

  “Sport activeert, verbindt en maakt gezond”

  Lees meer

  “Sport activeert, verbindt en maakt gezond”

  Karsten Klein is wethouder Jeugd, Welzijn en Sport in Den Haag. De laatste jaren heeft hij bewust niet gekort op sport. Een gezonde en vitale stad, dat is het streven van het stadsbestuur. “Sport brengt mensen bij elkaar, activeert en draagt bij aaneen gezonde leefstijl.” 

   “Sportaccommodaties en sportverenigingen zijn ontmoetingsplaatsen bij uitstek en bieden een sociale structuur. Daarnaast versterken topsportprestaties en evenementen de positieve beeldvorming van de stad. Investeren in sport draagt bij aan de economie door het aantrekken van grote evenementen zoals het WK Hockey 2014, de pitstop van de Volvo Ocean Race en het WK Beachvolleybal 2015. Tegenover deze positieve ontwikkelingen staan ook uitdagingen. De sportdeelname in Den Haag stabiliseert. 

  Jong geleerd is oud gedaan. Daarom vragen wij van alle basisscholen waar wij mee samenwerken om zelf te investeren in een vakleerkracht die groep 3 t/m 8 twee keer per week gymles geeft. Op 85 scholen coördineert de gym leerkracht ook een naschools sportprogramma. Vervolgens komen de jeugdsportcoördinatoren van 55 sportverenigingen naar de school om invulling te geven aan de programma’s. Op het voortgezet onderwijs is er specifieke aandacht voor de VMBO scholen en meisjes. Samen met de gym leerkrachten en sportverenigingen organiseert de gemeenteschoolsportcompetities en sportclinics op 16 scholen. Niet alleen op school, bij sportverenigingen en sportscholen kunnen kinderen sporten, ook op de vele sportief ingerichte pleintjes organiseren buurtsportcoaches sportactiviteiten. 

  Bij volwassenen raakt sport en bewegen vaak naar de achtergrond. Den Haag heeft geïnvesteerd in de duurzame samenwerking met werkgevers. Vanzelfsprekend zet Den Haag als werkgever ook in op de vitale medewerker. Binnen de gemeente is een programma opgezet, met onder meer als resultaat dat 45% van de deelnemers meer is gaan bewegen.Naast de levensfase-aanpak zetten we in Den Haag ook in op de sportvereniging als buurthuis van de toekomst. Als gemeente dagen we sportverenigingen uit om meer een wijkfunctie te gaan vervullen in de buurt. Ten eerste om maatschappelijke vastgoed inde stad beter te benutten. Ten tweede door clubs te stimuleren nieuwe ledengroep en aan zich te binden bijvoorbeeld ouderen of mensen met een beperking. Hierbij spelenbuurtsportcoaches een belangrijke rol. Kortom, sport is in veel opzichten erg belangrijk voor onze stad.”

 • Joggende Carmen Ismail

  Carmen Ismail

  “Ik ben altijd blij als ik gejogd heb”

  Lees meer

  “Ik ben altijd blij als ik gejogd heb”

  Carmen (60) werd zo zoetjes aan te zwaar. Ze ging naar de diëtiste en viade Sociale Dienst kon ze ‘gratis’ een beweegprogramma volgen. Ze viel 14 kilo af.“Een avondje wokken met mijn kinderen? De volgende dag is het brooddag!”“Ik kreeg last van mijn knieën en mijn armen. Toen ik naar de huisarts ging zei hij: “Eerstdie kilo’s eraf!” Hij verwees me naar de diëtiste. Tegelijkertijd mocht ik van de SocialeDienst meedoen aan een beweegprogramma. Maar na anderhalf jaar hield hetprogramma op.Daar moest ik iets op verzinnen... Veel lopen. Een halte eerder uit de metro of busstappen. Zo dwing ik mezelf om een stuk te wandelen. En op maandag, dinsdag envrijdag trek ik mijn joggingkleren aan. Lekker naar buiten. Hardlopen. Ik ben altijdhelemaal blij als ik gejogd heb.”

Vind geschikte interventies

Onderzoek website

De website van NISB is inmiddels een jaar live. De statistieken zijn positief, maar zijn uw ervaringen dat ook? Graag nodigen we u uit om deel te nemen aan het gebruikersonderzoek. We zijn op zoek naar 10 mensen en 'lenen' maximaal 1,5 uur van uw tijd. Wilt u deelnemen? 

Lees meer
Homepage www.nisb.nl

Wethouders over gemeentelijk beleid

Voor welke uitdagingen staan de wethouders van de gemeenten Veghel, Deventer, Den Haag, Utrecht en Nijmegen? Hoe zetten zij sport in om maatschappelijke doelen te behalen? Laat je inspireren! 

Lees meer
Aschwin Lankwarden, gemeente Deventer

Twitter