header

Heeft u een vraag?

Onze experts helpen u graag verder
 • Terror Jaap

  Jaap

  “Ik heb een hartaanval gehad en had prediabetes. Dat is nu helemaal weg.”

  Lees meer

  “Ik heb een hartaanval gehad en had prediabetes. Dat is nu helemaal weg.”

  Onder aanmoediging van Formupgrade-eigenaar Thomas Verheij werken werken Jaap en Dave zich in het zweet. 'Terror Jaap', winnaar van De Gouden Kooi 2008, was levensbedreigend dik. Hij woog een tijd lang bijna 300 kilo en had ernstige hartproblemen. Jaap is erin geslaagd om via een gecombineerde leefstijlinterventie 165 kilo af te vallen en het eind is nog niet in zicht. Zijn eerstvolgende doel is nog eens 20 kilo kwijt te raken, waarna de chirurg overtollige huid zal verwijderen. Dan is hij nog steeds obees, vertelt hij, maar wel heel fit. “Ik heb een hartaanval gehad en had prediabetes. Dat is nu helemaal weg. Er is nu een omgekeerd proces van aderverkalking aan de gang.”
  Zijn sportmaat Dave is 65 kilo lichter en traint inmiddels zelf een groep mensen met overgewicht. Met resultaat: in 10 weken tijd hebben zij met z’n zevenen 103 kilo verloren. Een aantal van hen wil nu ook zelf anderen met overgewicht trainen. Lees verder 

 • Karsten Klein

  Karsten Klein

  “Sport activeert, verbindt en maakt gezond”

  Lees meer

  “Sport activeert, verbindt en maakt gezond”

  Karsten Klein is wethouder Jeugd, Welzijn en Sport in Den Haag. De laatste jaren heeft hij bewust niet gekort op sport. Een gezonde en vitale stad, dat is het streven van het stadsbestuur. “Sport brengt mensen bij elkaar, activeert en draagt bij aaneen gezonde leefstijl.” 

   “Sportaccommodaties en sportverenigingen zijn ontmoetingsplaatsen bij uitstek en bieden een sociale structuur. Daarnaast versterken topsportprestaties en evenementen de positieve beeldvorming van de stad. Investeren in sport draagt bij aan de economie door het aantrekken van grote evenementen zoals het WK Hockey 2014, de pitstop van de Volvo Ocean Race en het WK Beachvolleybal 2015. Tegenover deze positieve ontwikkelingen staan ook uitdagingen. De sportdeelname in Den Haag stabiliseert. 

  Jong geleerd is oud gedaan. Daarom vragen wij van alle basisscholen waar wij mee samenwerken om zelf te investeren in een vakleerkracht die groep 3 t/m 8 twee keer per week gymles geeft. Op 85 scholen coördineert de gym leerkracht ook een naschools sportprogramma. Vervolgens komen de jeugdsportcoördinatoren van 55 sportverenigingen naar de school om invulling te geven aan de programma’s. Op het voortgezet onderwijs is er specifieke aandacht voor de VMBO scholen en meisjes. Samen met de gym leerkrachten en sportverenigingen organiseert de gemeenteschoolsportcompetities en sportclinics op 16 scholen. Niet alleen op school, bij sportverenigingen en sportscholen kunnen kinderen sporten, ook op de vele sportief ingerichte pleintjes organiseren buurtsportcoaches sportactiviteiten. 

  Bij volwassenen raakt sport en bewegen vaak naar de achtergrond. Den Haag heeft geïnvesteerd in de duurzame samenwerking met werkgevers. Vanzelfsprekend zet Den Haag als werkgever ook in op de vitale medewerker. Binnen de gemeente is een programma opgezet, met onder meer als resultaat dat 45% van de deelnemers meer is gaan bewegen.Naast de levensfase-aanpak zetten we in Den Haag ook in op de sportvereniging als buurthuis van de toekomst. Als gemeente dagen we sportverenigingen uit om meer een wijkfunctie te gaan vervullen in de buurt. Ten eerste om maatschappelijke vastgoed inde stad beter te benutten. Ten tweede door clubs te stimuleren nieuwe ledengroep en aan zich te binden bijvoorbeeld ouderen of mensen met een beperking. Hierbij spelenbuurtsportcoaches een belangrijke rol. Kortom, sport is in veel opzichten erg belangrijk voor onze stad.”

 • Joggende Carmen Ismail

  Carmen Ismail

  “Ik ben altijd blij als ik gejogd heb”

  Lees meer

  “Ik ben altijd blij als ik gejogd heb”

  Carmen (60) werd zo zoetjes aan te zwaar. Ze ging naar de diëtiste en viade Sociale Dienst kon ze ‘gratis’ een beweegprogramma volgen. Ze viel 14 kilo af.“Een avondje wokken met mijn kinderen? De volgende dag is het brooddag!”“Ik kreeg last van mijn knieën en mijn armen. Toen ik naar de huisarts ging zei hij: “Eerstdie kilo’s eraf!” Hij verwees me naar de diëtiste. Tegelijkertijd mocht ik van de SocialeDienst meedoen aan een beweegprogramma. Maar na anderhalf jaar hield hetprogramma op.Daar moest ik iets op verzinnen... Veel lopen. Een halte eerder uit de metro of busstappen. Zo dwing ik mezelf om een stuk te wandelen. En op maandag, dinsdag envrijdag trek ik mijn joggingkleren aan. Lekker naar buiten. Hardlopen. Ik ben altijdhelemaal blij als ik gejogd heb.”

Meer nieuws

Vind geschikte interventies

Kennisservice

Bijblijven is nu een stuk eenvoudiger, dankzij Sportexpert. Ontvang wekelijks of dagelijks een overzicht van alle relevante kennis over onderwerpen die voor u van belang zijn. Ontdek het zelf, neem een jaarabonnement vanaf 4,95 excl. btw per maand.

Lees meer
Homepage Sportexpert

Enthousiast en veelzijdig

Buitenschoolse opvang, tussenschoolse opvang, JOGG, Guppiesport, LEFF. Als sportcoach is Anoek van der Velden er allemaal bij betrokken. Enthousiast en veelzijdig draagt ze haar steentje bij aan het realiseren van een gezonde leefstijl in Veghel. Laat je inspireren!

Lees meer
Anoek van der Velden

Twitter